Besmet met het motocross-virus

Een jaar geleden wist ik amper het verschil tussen 2-takt of 4-takt. Of tussen MX2 en MX3. Ik volgde de motocross-sport niet zo. Zelf ook nooit gereden. Opgegroeid met voetbal kwam ik niet veel verder dan een bezoek aan het Hengelse Zand in de tijd van Gerrit Wolsink. Met alleen dochters is het vooral volleybal wat thuis de klok slaat en ken ik alle sporthallen in de regio. En als goede ouder leef je mee, zeker als ze ook nog aardig presteren.

Toen ik begon als uitgever van boeken over de Achterhoek was mijn eerste gedachte dat er een uitgave moest komen over motocross. Motocross hoort bij de Achterhoek. Toen ik Peter Rietman uit Doetinchem sprak bij een expositie over zijn oom, de legendarische crosser Hennie Rietman, waren we het snel eens. Een ode aan de motocross-legendes die de Achterhoek voortbracht. Sindsdien stort ik mij in de crosswereld. We hebben er inmiddels velen gesproken of een verhaal laten schrijven: Bennie Hartelman, Rikus Lubbers, Bart Notten, Ad Ridderhof, Jan Oosterink, Jan Keizer, Fons Nijhof, Willie van Wessel, Hans Eenink, Henk Wassink en vele anderen. Verhalen over de overleden Hennie Rietman en Jan van Beek. Mannen van de clubs in Lichtenvoorde, Vorden, Doetinchem, Borculo, Varsseveld, Lochem, Halle, Winterswijk en natuurlijk de Hamove in Hengelo. Prachtige anekdotes, sterke verhalen, schitterende foto’s.
Overal ben ik welkom, ook bij de broers Marcel en Daniel Willemsen, die openhartig vertellen over hun unieke loopbaan. Gerrit Wolsink had een punt achter het verleden gezet, maar maakt voor zo’n boek een uitzondering. Bennie Jolink verleent graag medewerking aan een boek over zijn grote passie, want het gaat niet alleen over de kampioenen, maar ook over alles wat uit de motocross voortkwam. Dus dan spreek je ook Gerard Seesing van Reiger Racing Suspension en Hendrik-Jan Lovink over de Zwarte Cross en zit je met Gerard Lovink bij apparatuur om uit zijn films van de eerste Zwarte Crosses in Hummelo en Veldhoek unieke opnamen te selecteren. Successtory’s uit de motocross. Allemaal besmet met het virus.
Zo ben ik in een jaar aardig geïntroduceerd in het wereldje. Om sfeer te proeven ga ik na een interview voor Contact met talentvol zijspancrosser Koen Hermans naar de eerste ONK in Lochem. Een paar fotootjes schieten. Hier en daar wat verbaasde blikken, maar als je vertelt dat er een boek over motocross komt ben je snel geaccepteerd. De talloze Hengelose bezoekers moedigen de plaatselijke favorieten hartstochtelijk aan. Want tijden van weleer herleven weer! In de 1e manche ligt het team Hermans/Van Gaalen zelfs op kop tot ze met een kapotte schokdemper de strijd moesten staken. Peter Beunk bereikt in de bak bij Gert van Werven voor het eerst een podiumplaats door als derde te eindigen en Bart Sloot eindigt met Marcel Willemsen als 7e, terwijl Hans Garritsen en Rik Wiegerinck 20e worden in dit deelnemersveld met wereldtoppers.
Op het rennerskwartier is de sfeer gemoedelijk, zoals altijd bij de zijspancross. Bij elke camper of truck cirkelen familie, vrienden en bekenden om de crossers heen. Meeleven met een topcrosser als zoon, betekent dat je door heel Nederland en Europa moet meereizen. Wel even iets anders dan een uurtje langs de lijn, maar dat doe je gewoon. Ik ben welkom voor koffie met gebak bij de truck van Hermans/Van Gaalen, waar hard wordt gewerkt om de sidecar voor de tweede manche rijklaar te krijgen. Een praatje met good-old Bart Notten, even handelen met Marcel Willemsen en Albert Schreuder over foto’s, en monteur Manfred Wagenvoort meldt dat het nieuwe team Willemsen/Sloot nog even moet wennen, maar niet ontevreden is.
In de 2e manche juicht het enthousiaste publiek de plaatselijke favorieten hartstochtelijk toe. Aan de eerste plaats komen ze niet, maar Van Werven/Beunk lukt het wel om als tweede te eindigen, terwijl ook het team Hermans/Van Gaalen tienvoudig wereldkampioen Daniel Willemsen weet voor te blijven. Twee Hengeloërs bij de eerste drie! Nooit eerder vertoond. Lachende gezichten bij Peter en Koen. En bij de ouders.
In de totaalstand eindigen Van Werven/Beunk als 2e, Willemsen/Sloot 6e, Garritsen/Wiegerink 18e en Hermans/Van Gaalen 19e. Een goed begin!

Na deze race besef ik dat ik misschien een plaats in het boek moet reserveren voor nieuwe kampioenen. En dat ik moet oppassen om ook niet besmet te raken met het motocross-virus.

 

DSC00668-001           DSC00624-001